Nelegální semenaření podle zákona 408/2000 Sb.

Žalujte přírodu, že si dovoluje reprodukční funkci, aniž by zaplatila licenční poplatky!

Tyhle zákony jsou vrcholem absurdity současné byrokracie.

ZÁKON ze dne 25. října 2000 o ochraně práv k odrůdám rostlin a o změně zákona č. 92/1996 Sb., o odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o ochraně práv k odrůdám) praví:

§19, odst. Držitel šlechtitelských práv má výlučné právo k využívání chráněné odrůdy, které spočívá v oprávnění nakládat s rozmnožovacím materiálem takové odrůdy těmito způsoby:

a) výroba nebo množení,

b) úprava pro účely množení,

c) nabízení k prodeji,

d) prodej nebo jiné uvádění do oběhu

Stručně řečeno, podle tohoto zákona (a analogicky v celé EU a „vyspělém“ světě) je semenaření z takřka jakýchkoli dnes zakoupených semen nelegální ve chvíli, kdy tato semena chci nejen prodávat, ale i darovat. Jsou semena rostlin a genetická informace privatizovatelným statkem jako třeba softwarový kód? A co taková domácí výroba jogurtu z kultury z Activie – může být rovněž „biologickým“ pirátstvím?

Tohle je opravdu dobrý důvod udržovat staré odrůdy, vyšlechtěné ještě v době, kdy se výsledek automaticky považoval za veřejný statek, tj. měl “licenci” public domain a nikoli standardní copyright. (Sankce za porušení zákona je až půl milionu.)

Jak si vůbec člověk může patentovat kusy přírody?! Jak mám mít úctu k právnímu státu, když je plný absurdních zákonů a vyhlášek, které privatizují věci, které považuji za bytostně neprivatizovatelné a ze své podstaty (spolu)patřící všem lidem bez rozdílu?

Doporučená četba: George Monbiot – A seedy business (Guardian, 15. srpna 1996)

Podporujte staré odrůdy!

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Jedna myšlenka na “Nelegální semenaření podle zákona 408/2000 Sb.”

  1. Pěkný článek, názor na to nemám jasný. Myslím, že když někdo geneticky upravuje nějakou plodinu, tak je to tvořivá práce jako každá jiná a má právo si určit její licenci.
    Každopádně si myslím, že by každý měl mít právo pro osobní potřebu si semena množit dle vlastní vůle.

    Staré odrůdy je určitě důležité podporovat, GMO v neopodstatněných případech považuju za nešťastné.

    OT: Příspěvek bych původně vůbec nepsal, ale mám radost z odkazů. Pan Radim Pešek je můj soused, tušil jsem, že prodává stromky, ale to je tak všechno. Děkuji tedy za odkaz :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *