Proč se může vyplatit upgrade na Windows 10

Bezplatný upgrade Windows 7 na Windows 10 může být velmi vhodný v případě, že je potřeba použít šifrování disku BitLockerem. Zatímco totiž Windows 7 Professional, který je na většině business class notebooků BitLocker neobsahuje (to má jen Enterprise a Ultimate), tak Windows 10 Pro jej obsahuje. Ve spojení s TPM čipem a i5/i7 procesory podporující AES-NI instrukční sadu to tedy je rozumný způsob, jak využít funkce šifrování zabudované přímo do Windows.

Alternativní hardwarově-založenou metodu šifrování pak nabízejí některá SSD (SED – self-encrypting drives), která se dají odemknout různými způsoby, jedním z nich je ale „obyčejný“ ATA password, který je vhodné použít, pokud BIOS podporuje dlouhá hesla. Tohle je ideální řešení u počítačů, co buď nemají TPM, nebo mají procesor, co nepodporuje AES šifrování v hardwaru.

U Win10 se samozřejmě hodí i omezit šmírování pomocí různých dalších opatření: http://www.dasm.cz/clanek/jak-z-windows-10-udelat-desktopovy-system

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Jedna myšlenka na “Proč se může vyplatit upgrade na Windows 10”

  1. Díky za zajímavý odkaz na dasm.cz, dobré čtení! (sice jedu na Xubuntu, ale v práci máme Windows).

    Jinak, na Tvoje stránky jsem se teď „po letech“ vrátil náhodou, když jsem hledal info o tom, jak se starat o kombuchu ;) Zdá se ale, že ty používáš něco jiného, než je „kombucha“, ta moje vypadá jinak, určitě to nedělá bílou mlhavou tekutinu, je to spíše průzračné… Hledám info o tom, jak se o to starat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *