Instalace self-signed SSL certifikátu v Androidu 4.4

Android logoPokud máte web, kde se používá self-signed certifikát a webový prohlížeč nebo aplikace neustále varuje před touto skutečností, a chcete se chyby zbavit tím, že danému certifikátu budete důvěřovat, postupujte na Androidu následovně:

  1. V počítači si otevřete web začínající https:// a používající self-signed certifikát, který chcete  naimportovat i do Androidu v prohlížeči Firefox.
  2. Nalevo od adresy je ikona zámku, klikněte na ni
  3. dále klikejte na: tlačítko Více informací
  4. tlačítko Zobrazit certifikát
  5. záložka Detaily
  6. tlačítko Exportovat…
  7. vyberte umístění a jako formát vpravo dole zvolte nikoli PEM, ale DER
  8. ve správci souborů otevřete tuto složku a změňte příponu souboru .DER na .CRT
  9. přes Bluetooth, kabel nebo čtečku paměťových karet nahrejte soubor s příponou .CRT do kořenové složky paměťové karty na Androidu
  10. Na Androidu otevřete Nastavení – Zabezpečení – sekce Úložiště pověření – Instalace z karty SD „Instalovat certifikáty z karty SD“.
  11. Vyberte soubor .crt v umístění na kořenu paměťové karty, doplňte název certifikátu a zvolte možnost pro Aplikace a VPN.
  12. Android bude upozorňovat v horní liště, že „Síť může být monitorována“, což se objeví pokud je nainstalován jakýkoli vlastní certifikát.

Otestováno na Androidu 4.4.2 KitKat (Dell Venue 7), u starších verzí Androidu se postup může lišit.

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Jedna myšlenka na “Instalace self-signed SSL certifikátu v Androidu 4.4”

  1. Při instalování z karty SD po mne Android stále vyžaduje „Zadejte heslo pro úložiště pověření“. Nevím co to je a bez správného hesla se certifikát nenainstaluje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *