Otevřený dopis České televizi – Apel na dlouhodobé zpřístupnění dokumentárního cyklu o chudobě. UPDATE: Vyřešeno!

Why Poverty Logo

Věc: Dlouhodobé zpřístupnění dokumentárního cyklu „Proč chudoba“

Vážená Česká televize!

S nelibostí nesu, když jsem zjistil, že dokumentární cyklus „Proč chudoba“, vysílaný nedávno v ČT, z něhož jsem stihl doposud vidět jediný díl, už není na webu dostupný, protože „licence vypršela“ (resp. poslední díl přestane být dostupný za 2 dny). I ten jediný díl jsem považoval za mimořádně cenný a na všechny díly jsem měl záměr čas od času odkazovat lidi, kteří se chtějí v rychlosti seznámit s hlavními současnými problémy vedoucími k chudobě v dnešním světě. Za pozornost nicméně stojí, že anglické originály Why poverty? jsou na oficiální stránce k dispozici stále všechny ke shlédnutí!

Jsem přesvědčen, že mají-li tyto informace nalézt širší publikum, je nutné umožňovat jejich dlouhodobou přístupnost. Takto precizně posbírané informace prezentované ve stručnosti a věcně, avšak odvážně a nikoli příliš hystericky, je velmi důležité, aby byly trvale dostupné komukoli, aby se spotřebitelské chování, aktivní účast v neziskových organizacích atp. mohlo formovat pravdivými informacemi.

Žádám vás, abyste zvážili možnost zakoupení prodloužení licence k onlinovému vysílání na delší dobu než jeden měsíc od vysílání televizního, a u vybraných pořadů, mezi které by „Proč chudoba“ měla dle mého soudu určitě patřit, usilovali v rozpočtu ČT jakožto veřejnoprávního média, aby se dlouhodobě investovaly prostředky pro jejich udržení online a zároveň se i po skončení televizního vysílání aktivně na různých akcích a jinými způsoby propagovalo jejich šíření a další vysílání. Pokud médium veřejné služby má být společensky odpovědnou entitou usilující o posilování občanské společnosti s přesahem v myšlení i za hranice ČR (což v době globalizace je naprosto nezbytné), považuji za důležité i vyjednávání s vlastníky autorských práv takovýchto pořadů, aby překročili omezenost autorských práv a licencí a v rámci šíření důležitých informací byli velkorysí. Věřím, že Česká televize je dostatečně velkým subjektem na to, aby mu vlastníci autorských práv byli ochotní naslouchat.

Považujte tento dopis za otevřený, okamžikem odeslání jej publikuji na svém blogu a vaše očekávané vyjádření na něj plánuji umístit rovněž.

Děkuji předem,

Martin Malec


Aktualizace 17.1.2013: Úspěch!

Dnes mi Česká televize odpověděla příznivou zprávou:

Vzhledem k závažnosti tématu a v neposlední řadě na základě četných diváckých ohlasů na projekt „Proč chudoba?“, požádala Česká televize o prodloužení licence k internetovému vysílání na celou dobu platnosti licence vysílání televizního tedy do listopadu roku 2017, a bylo nám vyhověno. V současné době již mají všichni diváci, kterým z jakéhokoliv důvodu pořad na televizních obrazovkách unikl, možnost jej zhlédnout v archivu iVysílání na níže uvedeném odkazu. Plánujeme i další opakování celého cyklu.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10418848677-proc-chudoba/

Za zmínku jistě stojí i to, že tři filmy (Dejte nám peníze, Vzdělání po čínsku a Solární mámy) budou promítány v kinech v Praze a v regionálních městech ČR v rámci festivalu Jeden svět, který proběhne od 4. do 13. března, kde bude samostatná tematická kategorie nazvaná Proč chudoba? …a jak to s námi souvisí. Dokumenty také budou součástí internetového speciálu.

S pozdravem a přáním krásného dne

Kamila Kaislerová

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Jedna myšlenka na “Otevřený dopis České televizi – Apel na dlouhodobé zpřístupnění dokumentárního cyklu o chudobě. UPDATE: Vyřešeno!”

  1. Před měsícem ČT vysílala zásadní a mimořádně dobře zpracovaný mezinárodní dokumentární cyklus o chudobě v dnešním světě. Bohužel krom posledního dílu už zmizel z online vysílání v archivu ČT (licence!). Dovolil jsem si ČT v otevřeném dopise, jejíž text zveřejňuji na svém blogu, vyzvat, aby požádala o dlouhodobou licenci na vysílání a přístupnost obnovila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *