Týdeník Sedmička a Bezplenková metoda

V posledním (18. čísle) zdarma nabízeného týdeníku MF Sedmička jsem pozitivně překvapen objevil „dopis čtenáře“ vychvalujícího bezplenkovou komunikační metodu. V takovém médiu jsem něco takového nečekal.

Andrea Škrobáková dostala prostor a její dopis s titulkem „Bezplenková metoda je pro děti skvělá“ byl otištěn v rubrice Názory na str. 10.

Co to taková bezplenková metoda vlastně je? Způsob, jak malé děcko naučit od narození signalizovat potřebu vyměšování a způsob, jak matku nebo prostě pečující osobu naučit tyto jemné signály číst a okamžitě na ně dávat správnou zpětnou vazbu.

V nakl. DharmaGaia nedávno vyšla na toto téma knížka Ingrid Bauerové „Bez plenky“ věnované právě využití lákavé možnosti „přirozené hygieny nemluvňat“. Dále u nás existuje řada diskusních fór a skupin kde si o tom mohou rodiče minulí, současní i budoucí sdílet informace a zkušenosti.

Takovému přístupu k výchově dětí, spolu s moudře hledanými možnostmi, jak v dnešní společnosti moudře využít přirozeně dokonalého biologického systému lidské bytosti (viz např. Koncept kontinua) osobně velice fandím a jsem rád, že se i v konvenčních médiích objevují takové zmínky o takových alternativách dnes již přežitého, byť stále hojně praktikovaného přístupu k „péči“ o děti stylem porodnice — lékařský zákrok — vyšetření — oddělená postýlka — řvoucí dítě — kočárek — nepřirozeně děcko jako střed světa — matka psychuje děcko psychuje — celoživotní následky na psychice.

Po dlouhé době, kdy jsem jako student žurnalistiky úspěšně ignoroval média a vyhýbal se většině kontaktu s nimi se pomalu znovu vracím do „kontaktu se světem“ a jsem rád, že v něm občas nalézám i dobré věci :)

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *